
Özel Güvenlik Görevlisi Ne Yapar?
Güvenlik görevlisi aldığı eğitime bağlı olarak silahlı veya silahsız olarak görev yapar. Güvenlik Görevlisi olmaya hak kazanan kişilere valilik kimlik kartı verir. Kimlik kartının üzerinde silahlı veya silahsız olarak görev yaptığı, adı ve soyadı bilgileri yer alır. Özel Güvenlik Görevlisinin görevi, kurumları veya kişileri korumaktır. Bununla birlikte İşçi sağlığı, iş ve işçi güvenliği konularından da sorumludur.
Aynı zamanda, spor müsabakası, toplantı, sahne gösterileri, konser gibi organizasyonlarda kimlik kontrolü yapma, sahipsiz şekilde bulunmuş eşyayı emanet alma, üst taraması yapma, güvenlik aletlerinden geçirme, giriş – çıkış kaydı tutma, güvenlik sorunu yaşanması durumunda güvenlik kameralarına erişme, acil durumlarda görev aldığı binanın tahliyesini yapma, görev yaptığı alanda huzursuzluk çıkaran, yakalama emri olan, emri veya mahkûmiyet kararına tabi tutulan kişileri yakalama yetkileri bulunmaktadır. Kurumlara teslim edilen kargoları ve paketleri sahiplerine ulaştırır veya haber verir.
Özel Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur?
Lise mezunu olmak. Geçmişinde yüz kızartıcı suç işlememiş olmak. Belirli boy ve kiloda olma gerekiyor. Ardından, yaşadığınız şehirde bulunan sertifika verme yetkisi olan kurumlardan eğitim alınması gerekiyor. Eğitim, silahlı veya silahsız olarak ikiye ayrılır. Eğitimler; Silahlı atış eğitimi, güvenlik hukuku ve kişi hakları eğitimi, etkili iletişim eğitimi, ilk yardım eğitimi, kişi koruma eğitimi, kolluk kuvvetleri ile iletişim Eğitimi’dir. Bunun yanı sıra, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen sınavdan 60 puan almak gerekmekte. Sınav, her sene 6 defa yapılmakta. İlk girişinde kazanamayan adaylar diğer sınavlara harç parası yatırdıktan sonra girebilir.
Güvenlik Görevlisi Nerelerde Çalışabilir?
Güvenlik görevlileri birçok alanda görev alabilirler. Bunlar, bankalar, site ve konutlar, spor salonları ve stadyumlar, festival, konser, parti, konferans, alışveriş merkezleri, belediye binaları, parklar, toplantılar, hastaneler ve sağlık kurumlarında görev alabilirler. Bankalarda görev yapacak güvenlik görevlilerin çoğunda silahlı eğitim şartı aranır. Diğer görev alanlarında görev yapacak görevliler için bu şart zorunlu değildir. Günümüzde birçok etkinlik güvenlik görevlisi eşliğinde yapılıyor. Her güvenlik görevlisi koruma görevi görmez. Liste kontrolü, kimin toplantıda olacağı gibi konularla da ilgilenirler.